Vilket underbart år vi haft med många aktiviteter, samarbeten och roliga möten. Tack alla som har blivit medlemmar (utan er är föreningen ingenting!) och alla som har hjälpt till från stort till smått. Vilket engagemang! <3 Vi har redan börjat planera roliga saker för nästa år. Det som är fastställt än så länge är att stickcafét på Jonssons börjar den 8 januari, den 25 januari blir det första tillfället av två för kurs i grundläggande tvåändsstickning och den 29 januari har vi årsmöte i Logen kl 18 med efterföljande stickcafé. Varmt välkomna att delta!
Hoppas ni får fina dagar och tid att landa med något kreativt i händerna!
Den 17 augusti hade vi en endagskurs med introduktion i tvåändsstickning på Prästgården i Ljusnedal. Kursen leddes av vår ordförande Margareta Palmberg och var gratis för föreningens medlemmar. Det blev en härlig dag med lite bakgrundshistoria och sedan praktiskt arbete där alla fick komma igång med en egen vante. Karin Kahnlunds bok ”Tvåändsstickning” underlättade för att på ett pedagogiskt sätt gå igenom grunderna. Det är inte så komplicerat som många tror! Nedan följer lite feedback från kursdeltagarna:
”Tack för en bra kurs, En dag i min smak”
”Intressant med lite historia”
”Bra med olika förslag på mössor, vantar och sockor.”
”Lätt att förstå när du visade och förklarade. Bra att du hade garn med dig”
Vårt stundande evenemang Ull & Fjäll har fått en helsida i The Funäs Festival programtidning. Båda evenemangen sker parallellt och våra kursdeltagare kommer även att delta på en av festivalens konserter med folkmusik på Djupdalsvallens fäbodar. För alla er som inte lyckats knipa en plats till Ull & Fjäll vill vi tipsa om en öppen föreläsning på Fjällmuseet den 17 september om ”ullens betydelse för forbönderna”. Alla är välkomna att delta! Föreläsningen hålls av Gunilla Lindqvist och Birgitta Mårtensson som är två av deltagarna i Klövsjö Körlag med stora kunskaper i forböndernas liv och klädsel. Inträde löses på Fjällmuseet.
Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) blir en rådgivande expertorganisation till Unesco och svenska myndigheter i arbetet med tryggandet av det immateriella kulturarvet. Läs artikeln här.
Stickning och annat handarbete är bra för måendet samtidigt som hjärnan blir superstimulerad, visar forskning från Lund. ”Genom fingrarnas arbete involveras direkt och indirekt stora delar av kroppen och det uppstår ”en ofattbar informationsrikedom””, förklarar professor Henrik Jörntell i artikeln.
När vi stickar får hjärnan mycket information att bearbeta, till exempel genom att hålla koll på färgbyten och ökningar eller anpassa ett mönster. Hjärnan styrs mycket av nyfikenhet och vi mår bra när vi lyckas lista ut saker och ting. På ett väldigt grundläggande plan är därför stickning bra för välbefinnandet.
Stickning har också visat sig öka välmåendet hos personer med psykisk ohälsa enligt en studie från Göteborgs universitet. ”Att kunna varva ned i vardagen, få struktur och gemenskap i identiteten som stickare och ett socialt sammanhang som är kravlöst, var tre tydliga spår som doktoranden Joanna Nordstrand hittade i studien,” skriver journalisten Agneta Lagercrantz.
Den 14 mars 2025 skrevs sju nya slöjd- och hantverkstraditioner in på Sveriges förteckning över levande kulturarv, två av dessa var rönnbarksslöjd och näverslöjd i Härjedalen. Förteckningen syftar till att beskriva och sprida kunskap om levande traditioner i landet med målet att trygga deras fortlevnad, och är en del av Sveriges arbete med Unescos konvention om det immateriella kulturarvet.
Både rönnbarksslöjd och den form av näverslöjd som lyckats ta sig in på listan härstammar från Härjedalen och Siv Myhr i Ljusnedal är en av landets främsta mästare inom båda hantverken. Hon hämtar mycket inspiration från äldre föremål och omsätter det i slöjd för dagens behov och användningsområden. Rönnbarksslöjden och näverslöjden i Härjedalen har lite olika traditioner och uttryckssätt, men båda utgår från flak av näver eller rönnbark som sveps samman och fästs med sömmar av rötter, lintråd eller ylletråd. Sömmarna kan även förstärkas med tygbitar av kläde eller ullgarn/tofsar som ger ett dekorativt intryck. Resultatet blir stabila och slitstarka föremål så som askar, burkar och korgar lämpliga för alla möjliga användningsområden.
Vi är tacksamma för Siv Myhrs arbete med att hålla dessa traditioner levande och på våravslutningen av stick- och hantverkscafét den 11 juni kommer hon för att prata mer om sina mångåriga erfarenheter inom näverslöjd. Missa inte det! Det finns även äldre föremål i rönnbark och näver på hembygsgårdarna i Härjedalen och på Härjedalens Fjällmuseum för den som är nyfiken.
Här kan du läsa mer om rönnbarksslöjd, näverslöjd och alla andra delar i förteckningen över levande kulturarv.
Vilken kväll! Dagen innan kursstart för Ull och Fjäll 2024 höll Gunilla Lindqvist och Birgitta Mårtensson en fantastisk föreläsning om forböndernas plagg samtidigt som de lager efter lager tog på sig kläder de använt på de årliga resorna till Röros marknad. Vi fick lära oss en hel del om ullens betydelse för att hålla värmen under de kyliga strapatserna – till och med hur ett värmande ulltäcke kan ha räddat livet på en av hästarna som ett år sjönk ner under snön. Efter föreläsningen fick alla åhörare känna, klämma och även prova plaggen som Gunilla och Birgitta hade med sig. Många var nyfikna och ställde frågor! Därefter fortsatte kvällen med mingel och tilltugg på Logen i Fornminnesparken för våra medlemmar och deltagare på Ull och Fjäll.
Arrangemanget ordnades tillsammans med Svensk Form och Härjedalens Fjällmuseum.