
Symposium 15–16 november 2025 under ledning av Anna-Karin Jobs Arnberg.
Dessutom! Workshop i praktiskt utövande 14 november.
Plats: Härjedalens Fjällmuseum, Funäsdalen.
I gränslandet mellan Västra Härjedalen och Rörosregionen har handeln med fashionabla dräkttyger varit viktig. Spår av dåtidens klädgarderob finns bevarade i plagg i museernas samlingar och i privata hem. Det är kläder som påvisar att plagg, snitt och tyger varit en viktig del hos den modemedvetna bonden. I området blomstrar även folkkonstens mönster och tekniker som tar plats i broderade armringar, stickade strumpor och vantar, kjolsäckar och band med mera.
Härjedalsslöjd Västra bjuder in till en helg i Funäsdalen där klädedräkten är i fokus med föreläsningar, visningar och praktiskt arbete med fokus på området Västra Härjedalen och Rörosregionen.
Föreläsare:
Håkan Liby, etnolog och tidigare länsmuseichef vid Upplandsmuseet med lång erfarenhet av kulturarvsfrågor, museiverksamhet och folkbildning, särskilt med fokus på landsbygdens textilhistoria och materiella kultur. Håkan har författat ett flertal böcker om folkligt mode och dräkt och är flitigt anlitad som föreläsare i ämnet.
Ulla Oscarsson har tidigare arbetat som 1:e antikvarie och kulturhistoriker med över 30 års verksamhet vid Jamtli, Jämtlands läns museum, där hon varit ämnesansvarig för textilhistoria. Hon har bland annat skrivit boken ”Kvinnomöda och skaparglädje” som utforskar kvinnors textila hantverk i Jämtland och Härjedalen och ansvarade för byggandet av Fjällmuseets samlingar. Ulla är fortsatt engagerad i dessa frågor i vår region.
Toril Ormhaug är en norsk kulturhistoriker och museiarbetare med lång erfarenhet från Rørosmuseet, där hon har arbetat med att dokumentera och förmedla regionens kulturarv. Hon har bland annat skrivit artiklar om bevarandet av gamla textilier och om handel i Røros under 1800-talet.
Marie Ulväng är docent i ekonomisk historia och biträdande lektor i modevetenskap vid Stockholms universitet. Hon disputerade vid Uppsala universitet med avhandlingen ”Klädekonomi och klädkultur: Böndernas kläder i Härjedalen under 1800-talet”.
Mer information om program, anmälan, priser m.m. kommer att uppdateras här på hemsidan inom kort.