Står lite om Härjedalsslöjd Västra i senaste numret av tidningen Hemslöjd.
Similar Posts
God jul och Gott nytt år från Härjedalsslöjd!
Vilket underbart år vi haft med många aktiviteter, samarbeten och roliga möten. Tack alla som har blivit medlemmar (utan er är föreningen ingenting!) och alla som har hjälpt till från stort till smått. Vilket engagemang! <3
Vi har redan börjat planera roliga saker för nästa år. Det som är fastställt än så länge är att stickcafét på Jonssons börjar den 8 januari, den 25 januari blir det första tillfället av två för kurs i grundläggande tvåändsstickning och den 29 januari har vi årsmöte i Logen kl 18 med efterföljande stickcafé. Varmt välkomna att delta!
Hoppas ni får fina dagar och tid att landa med något kreativt i händerna!
Ull och Fjäll 2024 – Tack för denna gången!
Fem fantastiska kursdagar är till ända och vi vill tacka Karin Kahnlund, Anna-Karin Jobs Arnberg och alla deltagare för att ni gjorde det till en så fin och inspirerande upplevelse! Vi är otroligt glada att vi kunde arrangera detta redan vårt första verksamhetsår, och att det var så många som var sugna på att komma hit till Funäsdalen.
Det har varit intensiva dagar med utforskande av tvåändsstickade vantar/muddar, broderade armringar, flerfärgsvirkade pälsband, fransar m.m. där Karin och Anna-Karin har delat med sig av sina djupa och breda kunskaper om textila tekniker och deras historia. Vi har även besökt Härjedalens Fjällmuseums samlingar samt rest till Brekken och Vauldalen för guidning av Forböndernas liv på norska sidan, där vissa förlängde utflykten till Røros. På lördagen deltog vi på en folkmusik-konsert på Djupdalsvallens fäbodar och våffelservering arrangerad av The Funäs Festival som pågick samma vecka.
Vädret var på vår sida med sol och för årstiden varmt. En klar bonus! Nu får vi smälta alla intryck och från föreningens sida jobba för att Ull och Fjäll ska bli ett återkommande inslag i vår verksamhet.
Läs om Ull & Fjäll i The Funäs Festival programtidning
Vårt stundande evenemang Ull & Fjäll har fått en helsida i The Funäs Festival programtidning. Båda evenemangen sker parallellt och våra kursdeltagare kommer även att delta på en av festivalens konserter med folkmusik på Djupdalsvallens fäbodar. För alla er som inte lyckats knipa en plats till Ull & Fjäll vill vi tipsa om en öppen föreläsning på Fjällmuseet den 17 september om ”ullens betydelse för forbönderna”. Alla är välkomna att delta! Föreläsningen hålls av Gunilla Lindqvist och Birgitta Mårtensson som är två av deltagarna i Klövsjö Körlag med stora kunskaper i forböndernas liv och klädsel. Inträde löses på Fjällmuseet.
”Tjuvstart” av Ull och Fjäll 2024
Vilken kväll! Dagen innan kursstart för Ull och Fjäll 2024 höll Gunilla Lindqvist och Birgitta Mårtensson en fantastisk föreläsning om forböndernas plagg samtidigt som de lager efter lager tog på sig kläder de använt på de årliga resorna till Röros marknad. Vi fick lära oss en hel del om ullens betydelse för att hålla värmen under de kyliga strapatserna – till och med hur ett värmande ulltäcke kan ha räddat livet på en av hästarna som ett år sjönk ner under snön. Efter föreläsningen fick alla åhörare känna, klämma och även prova plaggen som Gunilla och Birgitta hade med sig. Många var nyfikna och ställde frågor! Därefter fortsatte kvällen med mingel och tilltugg på Logen i Fornminnesparken för våra medlemmar och deltagare på Ull och Fjäll.
Arrangemanget ordnades tillsammans med Svensk Form och Härjedalens Fjällmuseum.
Spännande artikel om vikten av handens arbete i SvD
Stickning och annat handarbete är bra för måendet samtidigt som hjärnan blir superstimulerad, visar forskning från Lund. ”Genom fingrarnas arbete involveras direkt och indirekt stora delar av kroppen och det uppstår ”en ofattbar informationsrikedom””, förklarar professor Henrik Jörntell i artikeln.
När vi stickar får hjärnan mycket information att bearbeta, till exempel genom att hålla koll på färgbyten och ökningar eller anpassa ett mönster. Hjärnan styrs mycket av nyfikenhet och vi mår bra när vi lyckas lista ut saker och ting. På ett väldigt grundläggande plan är därför stickning bra för välbefinnandet.
Stickning har också visat sig öka välmåendet hos personer med psykisk ohälsa enligt en studie från Göteborgs universitet. ”Att kunna varva ned i vardagen, få struktur och gemenskap i identiteten som stickare och ett socialt sammanhang som är kravlöst, var tre tydliga spår som doktoranden Joanna Nordstrand hittade i studien,” skriver journalisten Agneta Lagercrantz.
Läs hela SvD:s artikel här.
Läs om Hemslöjdens nya uppdrag från UNESCO
Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) blir en rådgivande expertorganisation till Unesco och svenska myndigheter i arbetet med tryggandet av det immateriella kulturarvet. Läs artikeln här.